Characters of people holding insurance icons illustration

Plata vs benefiti zaposlenih

Dok je rad prvenstveno nagrađivan platama, potražnja za benefitima zaposlenih vremenom postaje sve veća.

Kandidati su uvek u potrazi za kompanijama koje najbolje odgovaraju njihovim karijernim ciljevima i nude najbolje pakete benefita.

Ali između benefita zaposlenih i plata, do čega je kandidatima najviše stalo? U nastavku vagamo čemu talenti pridaju veći značaj i šta poslodavci mogu da urade sa ovim informacijama.

Plata i benefiti zaposlenih

Plata je redovna isplata koju zaposleni primaju od poslodavca za posao koji obavljaju za kompaniju. Fiksni iznos novca se prvenstveno isplaćuje mesečno, ali postoji opcija da se zarada isplaćuje godišnje.

U međuvremenu, benefiti zaposlenih su vrste kompenzacija koje se nude zaposlenima pored plate koje primaju. Uobičajene beneficije zaposlenih uključuju isplatu prekovremenog rada, zdravstveno osiguranje, životno osiguranje, godišnji odmor i podelu dobiti i beneficije pri penzionisanju.

Važno je napomenuti da iako se termini benefiti i naknade koriste naizmenično, oni znače različite stvari. Benefiti su pogodnosti koje se ne plaćaju zaposlenima, dok su naknade dodatne nagrade ili podsticaji pored plata i beneficija. Kompanije obično daju povlastice za bolje radno iskustvo koje nije nužno u obliku novčane kompenzacije. Primeri naknada mogu biti i obroci koje subvencioniše kompanija, popusti za zaposlene i pretplate na članstvo u teretani.

Zašto kompanije nude benefite osim plate?

Iako kandidati i dalje traže posao sa većom platom, veliku pažnju im privlače i kompanije koje pružaju konkurentske prednosti.

Postoji mnogo razloga zašto kompanije nastavljaju da nude bolje benefite – jedan od najčešćih je povećanje zadovoljstva poslom. Prema studiji koju je sprovelo Društvo za upravljanje ljudskim resursima (SHRM), 61% zaposlenih tvrdi da su benefiti povećali njihovo zadovoljstvo poslom. Obezbeđivanje benefita zaposlenih koji im omogućavaju da uživaju u ličnim aktivnostima, budu osigurani i uštede novac za buduće ciljeve, može povećati moral na radnom mestu, angažovanje i produktivnost.

Prema Glassdoor anketi, oko 60% ispitanika reklo je da veoma razmatra pogodnosti i beneficije koje se nude pre nego što prihvate ponudu za posao. Ponuda konkurentnih plata i benefita zaposlenih čini kompanije privlačnijim za kandidate.

Benefiti takođe mogu da podstaknu lojalnost među zaposlenima i pomognu u zadržavanju talenata. Fluktuacija osoblja može poremetiti radno okruženje i biti skupa za zapošljavanje i obuku novih radnika. Kada kompanije ponude dobar paket beneficija zaposlenih pored dobre plate, zaposleni će biti zadovoljni i najverovatnije će ostati u svojoj kompaniji umesto da traže druge ponude za posao.

Plata naspram benefita zaposlenih: šta zaposleni preferiraju?

Dok je rad prvenstveno nagrađivan platama, potražnja za benefitima zaposlenih eksponencijalno je rasla. Prema Glassdoor anketi, 80% zaposlenih preferira dodatne benefite u odnosu na povećanje plata.

Zaposleni daju prioritet benefitima koje bi dobili od kompanije u odnosu na plate jer benefiti zaposlenima pružaju bolje iskustvo i pomažu u povećanju zadovoljstva poslom.

Benefiti zaposlenih su se konstantno menjali u zavisnosti od potreba, okruženja i trendova koji utiču na živote zaposlenih. Kako smo ranije pisali o najpoželjnijim benefitima, ovde ćemo samo još jednom podsetiti na neke od njih, koji su najaktuelniji.

  • Privatno zdravstveno osiguranje

S obzirom da se kancelarije polako otvaraju i prilagođavaju nakon strogih blokada – vakcine protiv covid19 i plaćena odsustva i pregledi koje obezbeđuju kompanije su nešto na šta zaposleni obraćaju veliku pažnju kada razgovaraju o benefitima zdravstvenog osiguranja.

  • Plaćena odsustva

Mnogi zaposleni traže plaćena odsustva, bilo da se radi o odmoru, bolovanju, odsustvu ili ožalošćenju, jer im to pomaže da stvore ravnotežu između posla i ličnog života. Plaćena odsustva su takođe odlična u borbi protiv burnout-a na poslu koje može biti uzrokovano nerazumnim opterećenjem i rokovima.

  • Rad na daljinu i fleksibilni rasporedi

Rad na daljinu i fleksibilni rasporedi rada viđeni kao ključna prednost za zaposlene tokom pandemije. I taj trend se ustalio.

Sada, mnoge kompanije prelaze na hibridni model rada gde zaposleni mogu da rade u kancelariji i na daljinu. Takođe, zaposlenima nude mogućnost da imaju fleksibilan raspored sve dok to ne remeti njihov rad.

Izvor: www.hcamag.com

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Comments are closed.