3881949

Onboarding proces – 6 saveta za unapređenje

Jednostavan onboarding proces može vam pomoći da ostvarite više plasmana i privučete kvalitetnije kandidate. Dakle, kao poslodavac želite da dobijete najbolje kandidate, ali i da pružite najbolje moguće iskustvo. Evo šest saveta koji će vam omogućiti da pojednostavite svoj onboarding na pravi način:

Održavajte komunikaciju

Pravilna komunikacija će uvek učiniti stvari jednostavnijim. Da bi bili uspešni i efikasni u vašim onboarding aktivnostima, vašim kandidatima je potreban pristup informacijama i dosledna komunikacija. Mnogo HR-ova je slabo u održavanju dobre komunikacije tokom ovog procesa. Veći deo komunikacije može se odvijati putem e-pošte, ali takođe možete da pojednostavite svoje napore korišćenjem tehnologije automatizacije ljudskih resursa. Korišćenje ovakve tehnologije će pomoći da se osigura da svi dobiju iste informacije i da se postave jasna očekivanja.

Automatizacija i dokumentacija

Pronađite aplikacije koje bi vam pomogle da automatizujete dokumentaciju i određene HR procese. Dokumenti o saglasnosti čine ogroman deo obaveza u radu ljudskih resursa, posebno za HR timove koji zapošljavaju osoblje. Moraćete da podnesete odgovarajuću poresku dokumentaciju i dokumentujete sve ostalo. Loše vođenje evidencije može oštetiti vašu organizaciju. Automatizacija skladištenja ovih dokumenata će u potpunosti eliminisati ovaj potencijalni problem.

Obezbedite efikasniju obuku

Razmislite kako možete da ponudite efikasnije materijale za obuku tokom procesa onboarding-a. Možete automatski da šaljete priručnike zaposlenima i ključne informacije. Tako da kandidati budu svesni kako da rade sa vašom kompanijom. Primenom određene tehnologije možete da napravite video snimke za obuku koji mogu pomoći da angažujete vaše kandidate od samog početka. Umesto da budu primorani da sede na dugim sastancima, oni mogu da snime video zapise o obuci i da uče u slobodno vreme, što se pokazalo efikasnijim metodom.

Povratne informacije za bolji uvid

Svi kandidati, kao i zaposleni treba da imaju mogućnost da dobiju povratne informacije, ali i da vam ih daju. Ovo će vam omogućiti da dobijete feedback o vašim procesima i aktivnostima od kandidata. Takođe, možete ih pitati koliko su materijali za obuku bili efikasni, da li imaju bilo kakvih dodatnih pitanja itd…i putem toga pratiti njihova iskustva. Takođe možete da automatizujete ovaj proces tako što ćete im poslati naknadnu e-poštu ili anketu kada završe svoju registraciju i prijavu.

Dajte više moći kandidatima

Sve ovo će omogućiti vašim zaposlenima da prođu kroz proces onboarding-a sopstvenim tempom. Ovo će im pomoći da se osećaju moćnije i angažovanije. Takođe će vas sprečiti da gubite vreme na mikro upravljanje njima dok prolaze kroz proces. Kada koristite tehnologiju za upravljanje ovim procesom, oni imaju više vlasništva nad procesom od prijave, online obuke, komunikacije do konačnog obaveštavanja o zapošljavanju.

Koristite tehnologiju automatizacije gde god možete

Naravno, primena upotrebe tehnologije u vašoj firmi može pomoći da se pojednostave brojni procesi. Svaka od gore navedenih tačaka uključivala je neku vrstu HR tehnologije, bilo da se radi o komunikaciji sa zaposlenima, dobijanju povratnih informacija ili pružanju bolje obuke. Tehnologija je ključna za pojednostavljenje vašeg procesa onboarding-a i osiguravanje da je sve kohezivno.

Izvor: www.humanresourcestoday.com

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Comments are closed.