job-hunt-concept-illustration_114360-446

Regrutacija talenata : Obezbedite vreme za evaluaciju procesa

Prvo tromesečje je često dobro vreme za procenu trenutnih procesa i isprobavanje novih opcija. Regrutacija talenata je dobar primer. Tokom prošlih meseci, organizacije su napravile neke izmene u procesu zapošljavanja, kao što su video intervjui, online onboarding proces i honorarni rad. Postoji mogućnost da su ove odluke donete jer su kompanije primetile da će trenutne promene postati stalna praksa. Možda je vreme da se dugoročno posvetimo i prilagodimo tim ,,privremenim promenama”.

Pogledajte proaktivno procese sticanja talenata

HR odeljenja bi trebalo da sagledaju proces regrutacije iz proaktivnog ugla. Razmotrimo 3 pomenute aktivnosti.

VIDEO INTERVJU: Kada smo se prvi put suočili sa pandemijom, mnoge organizacije su jednostavno prešle na video platforme kao što su Zoom i Skajp za održavanje intervjua. Sada, organizacije bi trebalo da evaluiraju da li će video postati regularni deo procesa regrutovanja. I ako da, kojim delom?

Priča se da mnoge organizacije smatraju da su video intervjui efikasni I u pogledu resursa I kvaliteta kandidata. I oni razmatraju da upravo video uključe u redovne procese regrutacije.  Kako god, video intervjui će nastaviti da se koriste sve dok ne bude bezbedno da se intervjui održavaju uživo. HR odeljenja koja žele da ovo uvedu kao stalnu praksu, treba da razmotre mogućnost izrade jednog uputstva gde objašnjavaju kako će video intervju funkcionisati.

ONLINE ONBOARDING PROCES: Kao i za video intervjue, organizacije su donele neke brze odluke i za proces onboarding-a. Postoji mogućnost da su neki delovi procesa izostavljeni jer se smatralo da će novi zaposleni to naučiti u toku rada. Ali kako je prošlo nekoliko meseci, vrlo je verovatno da oni nisu dobili sve potrebne informacije.

Organizacije moraju zaposlenima da pruže sve informacije koje su propustili, ali I da naprave planove kako da novim zaposlenima pruže celokupno iskustvo, čal I izdaleka. Primeri toga mogu da budu neki videii dobrodošlice ili neke sesije, edukacije I obuke koje zaposleni mogu da odgledaju. Ako nemate takav običaj, napravite sada prijateljski online sistem. Možete možda čak sarađivati sa lokalnim dobavljačem koji bi isporučio na kućnu adresu poklon kutiju za dobrodošlicu novom zaposlenom.

HONORARNI RAD: Na ovu temu se sprovode razgovori svakodnevno. Razmatra se da li zaposleni treba da rade honorarno I kako ovo utiče na organizacionu kulturu. Predviđanja su da će HR timovi upravljati hibridnom radnom snagom tokom cele 2021. godine. Možda i kasnije.

Razlog zbog kojeg se ovo poklapa sa regrutacijom je taj što organizacije treba da gledaju opise poslova kako bi bile sigune da oni odražavaju i rad u kancelariji i rad na daljinu (od kuće). Kada se raspiše konkurs za otvoreno radno mesto, treba da bude naznačeno da li se radi od kuće ili u kancelariji. Organizacije će možda želeti da identifikuju znanje, veštine, sposobnosti i kompetencije koje se mogu usladiti i sa radom u kancelariji i sa radom od kuće – poput radoznalosti, inicijative i osposobljenosti – i uključivati pitanja i ocene iz intervjua u taj proces.

Ove tri aktivnosti tokom regrutacije – video intervju, online onboarding, rad od kuće – mogu napraviti veliku razliku u iskustvu kandidata koji zauzvrat utiče na iskustvo i produktivnost zaposlenog. Odvojiti vreme za procenu svakog od ovih aspekata ne mora da bude dugotrajan posao. Dovoljno je da se zapitate sledeće:

  1. Šta se sada događa?
  2. Realno, šta očekujete za sledećih 6-12 meseci? 12-18 meseci?
  3. Kako biste voleli da izgleda proces nakon pandemije?

Onda povežite ključne tačke gde ste sad, a gde želite da budete. Slično tradicionalnoj gap analizi. HR je u mogućnosti da ponudi dugoročnu proaktivnu strategiju sticanja talenata koja se može prilagoditi ukoliko primena vakcine napreduje brže (ili sporije) nego što se očekivalo. To daje organizaciji sposobnost da se brzo prepozicionira na tržištu nakon teške godine.

Organizacije moraju da izgrade dobre temelje za svoje napore u regrutovanju, jer su njihovi zaposleni ti koji čine razliku u poslu. To znači imati proaktivan pristup kada je u pitanju pronalaženje najboljeg talenta, što je sjajno učiniti kada je sporiji ili na početku kalendarske ili budžetske godine.

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Izvor: www.hrbartender.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *