Employer growing business professionals metaphor. Hand watering plants and employees in flowerpots. Vector illustration for growth, development, career training concept

Motivacija zaposlenih: Kako je povećati?

Veća motivacija zaposlenih je jedan od ključnih faktora za uspeh kompanije. Ako su zaposleni posvećeni svom poslu, rezultat će verovatno biti pozitivan. Kako god, menadžeri se često suočavaju sa poteškoćama kako da održe zaposlene motivisanim. Pre početka bilo kakvih aktivnosti, organizacija treba da osigura da su svi napori zaposlenih u skladu sa celokupnom strategijom poslovanja.

Ovo su neke od aktivnosti koje mogu da poboljšaju angažovanje zaposlenih:

Uključenje i motivacija zaposlenih

Kompanije treba da uključe svoju radnu snagu u proces planiranja poslovanja. Oni mogu da predstave važne probleme pred svojim zaposlenima i da diskutuju o akcijama koje treba preduzeti kako bi se oni rešili. Dakle, kompanije treba da uključe svoje timove u planiranje, procenjivanje prilika i dolaženje do novih ideja koje će unaprediti njihovu strategiju poslovanja.  Zaposleni bi se tako osećali povezanim sa kompanijom i bili svesni  strategija i budućih ciljeva.

Obezbeđivanje prilika za dalje učenje i motivaciju zaposlenih

Svaki zaposleni bi voleo da radi za kompaniju koja nudi nove mogućnosti za dalje usavršavanje i razvijanje. Kompanije mogu kreirati sopstvenu akademiju, platformu ili kurseve koje zaposlenima mogu pružiti priliku da steknu dodatna znanja i veštine. Velika je verovatnoća da će zaposleni napustiti kompaniju u kojoj se pojavi nedostatak mogućnosti za dalje obučavanje. Takođe, kompanije mogu da ponude zaposlenima da se dalje školuju o trošku iste.

Samostalno onboarding iskustvo

Mogućnost da zaposleni samostalno, bez mentora, prođu kroz proces uvođenja u posao, može pojačati njihovo kasnije angažovanje. Ljudi će verovatno više zapamtiti i upijati informacije kada nešto sami iskuse. Kompanije mogu postaviti osnovna pravila, listu stvari koje treba uraditi i osnovne informacije, kao i vremenski okvir koji će im pomoći da se prilagode. Loše onboarding iskustvo može negativno uticati na dalji rad zaposlenih.

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *