benefiti za zaposlene

Jedinstveni benefiti za zaposlene

Benefiti za zaposlene izuzetno su važan deo ponude poslodavca i odlike drugih pogodnosti koje očekuju zaposlenog. U ovom članku prenosimo 12 vrsta benefita zaposlenih, uključujući zdravstveno osiguranje, stomatološko, oftamološko, invalidsko osiguranje i životno osiguranje.

Benefiti zaposlenih su jedna od ključnih karakteristika koje kompanije nude svojim zaposlenima i mnogo govore o tome koliko kompanija ulaže u svoje zaposlene.

Benefiti zaposlenih uključuju širok spektar – zdravstveno osiguranje, planove za penzionisanje, nadoknadu školarine, članstvo u teretani…. Svaki benefit za zaposlene ima svoje troškove, ali svi mogu da variraju u zavisnosti od veličine i budžeta vaše kompanije.

ZAŠTO SU VAŽNI JEDINSTVENI BENEFITI ZAPOSLENIH?

Benefiti zaposlenih su važan deo strategije zapošljavanja i zadržavanja zaposlenih. Zaposlenima pružaju različite vrste finansijske zaštite, koje mogu uključivati zdravstveno osiguranje, životno osiguranje, invalidsko osiguranje, period godišnjeg odmora, plaćeno bolovanje. Ove pogodnosti su ključni faktori koji osiguravaju da vaši zaposleni ostanu zadovoljni i da duže ostanu u vašoj organizaciji. To je takođe dobar način da privučete vrhunske talente u svoju kompaniju putem oglasa za posao. Iako troškovi benefita zaposlenih mogu biti veliki za organizacije, vredi ih potrošiti.

Koje su to vrste benefita za zaposlene?

Iako se ove pogodnosti mogu razlikovati u zavisnosti od industrije i lokacije, postoje neki standardni benefiti za zaposlene. Evo nekih uobičajenih vrsta benefita za zaposlene:

Zdravstveno osiguranje: Zdravstveno osiguranje je jedan od najčešćih oblika benefita zaposlenih koje nude poslodavci. Ova vrsta pokrića pomaže zaposlenima da plate medicinske troškove kao što su posete lekaru, hospitalizacije i recepti. Neki poslodavci takođe mogu ponuditi pokriće za druge preglede kroz svoje zdravstvene planove.

Životno osiguranje: Životno osiguranje je još jedan oblik benefita koji poslodavci mogu obezbediti kako bi ostvarili finansijsku sigurnost porodicama svojih zaposlenih ako se desi nesrećan slučaj. Količina dostupnog pokrića varira u zavisnosti od toga koji nivo životnog osiguranja zaposleni bira kada se upisuje u plan kod svog poslodavca.

Invalidsko osiguranje: Invalidsko osiguranje obezbeđuje zamenu prihoda ako zaposleni postane invalid zbog bolesti ili povrede dok radi u organizaciji obuhvaćenoj njenim planom (tj. isplaćuje mesečne uplate dok se ne vrate).

Planovi za penzionisanje: Planovi za penzionisanje pomažu zaposlenima da se pripreme za budućnost ulažući svoj novac u dugoročne instrumente kao što su akcije i obveznice. Zaposleni mogu dobiti prihod od ovih investicija kada odu u penziju.

Godišnji odmora: Produženi godišnji odmor daje zaposlenima priliku da se opuste nakon napornog rada tokom cele godine. To im može poslužiti kao podsticaj da ostanu u vašoj kompaniji umesto da pređu na drugi posao gde bi mogli da dobiju više dana odmora.

Plaćeno slobodno vreme: Još jedna jedinstvena pogodnost za zaposlene je politika plaćenog slobodnog vremena koju nude neke kompanije. Ovde je zaposlenima dozvoljeno da uzmu malo slobodnog vremena iz kancelarije dok i dalje primaju platu. Oni mogu biti plaćeni u potpunosti ili polovično, u zavisnosti od organizacije.

Podsticaji: Ova opcija nudi zaposlenima mogućnost da udovolje svojim životnim potrebama, posebno u slučaju da se zaposleni preseli u drugi grad gde je sedište kompanije ili možda počne da radi od kuće.

Plaćeno bolovanje: Jedna od vrsta benefita za zaposlene koje organizacija može ponuditi je podrška bolesnom zaposlenom tokom njegovog vremena van kancelarije. U ovom slučaju, takav zaposleni će primati platu za vreme odsustva sa posla.

Opcije fleksibilnosti: Fleksibilnost je još jedna odlična opcija koju kompanije danas mogu ponuditi. Mnogi profesionalci žele da rade sa organizacijama koje mogu da ponude neki oblik fleksibilnosti, uključujući hibridni rad, rad na daljinu, četvorodnevnu radnu nedelju i još mnogo toga.

Plaćena obuka i razvoj: Ovaj benefit za zaposlene će se sigurno dugoročno isplatiti kompaniji. Ulaganjem u obuku svojih radnika, možete biti sigurni da će oni udvostručiti vaš poslovni prihod.

Troškovi putovanja: Neka preduzeća zahtevaju od zaposlenih da putuju sa jednog mesta na drugo. Iz tog razloga, oni bi ponudili ovu pogodnost kako bi iskustvo svojih zaposlenih učinili zadovoljavajućim.

Prevoz kompanije: Druge organizacije nude svojim zaposlenima vozila za kretanje, posebno od posla do kuće. To im olakšava putovanje do svojih kancelarija.

Kada su u pitanju vrste benefita za zaposlene, postoji mnogo opcija, u ovom tekstu preneli smo nekoliko koje kompanije nude, a takođe lista predstavlja i dobar izvor ideja koju i drugi poslodavci mogu razmotriti i možda uneti u svoje pakete benefita.

Izvor: www.hrdigest.com

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Comments are closed.