Flat man sitting in lotus position, practicing mindfulness meditation with office icons. Worker doing yoga on workplace. Emotional balance, stress relief concept. Healthy mind and body of businessman.

Zašto wellbeing zaposlenih treba da bude vaš prioritet broj 1.

Lako je uhvatiti se u trci za sticanjem najboljih talenata za svoju organizaciju, ali je verovatno važnije zadržati vrhunske talente kada se oni priključe kompaniji. Ne samo da veće zadržavanje sprečava učestali proces zapošljavanja, već takođe znači i uštedu za vašu organizaciju. Iako postoji mnogo koraka koje treba preduzeti da biste osigurali da zaposleni ostanu kod vas, oni se uglavnom svode na jednu stvar: wellbeing zaposlenih.

Hajde da detaljnije pogledamo wellbeing zaposlenih – od toga zašto je važno do toga kako to učiniti prioritetom u vašoj organizaciji.

Šta je wellbeing zaposlenih?

Iako može izgledati očigledno, dobrobit zaposlenih je zapravo složena tema, a definisanje tačno šta dobrobit zaposlenih znači je izazov. To je zato što se potrebe i očekivanja radne snage uvek menjaju.

Uopšteno govoreći, wellbeing se definiše kao holističko zdravlje i dobrobit vaših zaposlenih. Ovo uključuje fizičko, mentalno, emocionalno i ekonomsko zdravlje. Nedavno su elementi kao što su razvoj karijere i zdravlje, smisao za svrhu i angažovanje u zajednici takođe uključeni pod okrilje wellbeing-a zaposlenih, jer im mnogi zaposleni danas daju prioritet.

Od suštinskog je značaja da se pozabavite svakom od ovih oblasti kada radite na poboljšanju opšteg wellbeing-a zaposlenih – izostavljanje čak i samo jedne oblasti može dovesti do nezadovoljnih zaposlenih u zavisnosti od toga šta najviše cene. Ovo može biti sveobuhvatan, dugotrajan proces, ali će na kraju isplatiti dividende u smislu stope zadržavanja i sposobnosti privlačenja talenata. Takođe može biti od pomoći da saznate koje su oblasti najvažnije za vaše zaposlene i da započnete odatle. Ovo može učiniti proces lakšim za upravljanje ako je potrebno izvršiti značajne promene velikih razmera.

Zašto je dobrobit zaposlenih važna?

Usred pandemije, mnogi HR profesionalci su prepoznali važnost davanja prioriteta wellbeing-a zaposlenih. Istraživanje je pokazalo da 68% viših rukovodilaca ljudskih resursa vidi wellbeing zaposlenih kao glavni prioritet.

Međutim, zaposleni pričaju drugu priču. Galupova anketa radnika na različitim vrstama poslova iz 2022. pokazala je da se samo 24% snažno slaže da je njihovoj organizaciji stalo do njihovog blagostanja. Ovo naglašava potrebu da profesionalci za ljudske resurse i organizacije u celini ponovo procene kako se približavaju wellbeing-a zaposlenih.

Davanje prioriteta wellbeing-a zaposlenih je neverovatno važno iz više razloga, uključujući:

Veća stopa zadržavanja

Prednosti veće stope zadržavanja zaposlenih su velike — od poboljšanog morala do nižih troškova. Zaposleni koji ne smatraju da je njihovo blagostanje prioritet za njihovu organizaciju, pokazuju veću verovatnoća da će tražiti drugi posao. Oni koji smatraju da njihova organizacija brine o njihovom blagostanju imaju 69% manje šanse da traže novi posao.

Niži burnout

Burnout i wellbeing zaposlenih idu ruku pod ruku. Burnout utiče na sveukupno zdravlje i dobrobit zaposlenog – od fizičkog zdravlja do mentalnog zdravlja do napretka u karijeri. Imati mnogo zaposlenih koji su pod stresom, može biti ogromna crvena zastava da wellbeing zaposlenih nije prioritet u organizaciji. U stvari, 71% manja je verovatnoća da će zaposleni doživeti sagorevanje kada smatraju da im je dobrobit prioritet.

Poboljšani brend poslodavca

Brend poslodavca organizacije igra ogromnu ulogu u sticanju talenata i zadržavanju zaposlenih. Poslodavci koji daju prioritet wellbeing-u zaposlenih u tom procesu ne samo da poboljšavaju brend poslodavca, već stvaraju i interne zagovornike – zaposleni koji osećaju brigu imaju pet puta veću verovatnoću da će se zalagati za svoju organizaciju.

Ovo su samo neke od brojnih prednosti davanja prioriteta wellbeing-a zaposlenih. Međutim, identifikovanje problema nije dovoljno – zaposleni i dalje ne osećaju da im je wellbeing prioritet. Pa kako da to promenimo?

Kako dati prioritet wellbeing-u zaposlenih?

Ne postoji jedinstven odgovor o tome kako poboljšati opšte zdravlje i wellbeing vaših zaposlenih – i nema brzog rešenja. Poboljšanje blagostanja zaposlenih može potrajati značajno u zavisnosti od toga gde se vaša organizacija nalazi u procesu. Kao što je ranije pomenuto, koncept je podeljen na pojedinačne aspekte zdravlja i wellbeing-a zaposlenih, i važno je da ciljate svaku oblast kako biste poboljšali opšte blagostanje vaših zaposlenih. Hajde da pogledamo osnovne načine za poboljšanje wellbeing-a zaposlenih u brojnim oblastima zdravlja i dobrobiti.

  • Slušajte svoje zaposlene

Iznad svega, davanje prioriteta wellbeingu zaposlenih počinje slušanjem. Vaši zaposleni najbolje znaju kada je u pitanju utvrđivanje nedostataka, a započinjanje procesa slušanjem onoga što oni vide kao oblasti poboljšanja unutar organizacije može olakšati sve vaše napore. U suprotnom, možda ćete na kraju potrošiti vreme na rešavanje oblasti za koje vaši zaposleni ne smatraju prioritetnim. U zavisnosti od veličine vaše organizacije, ovo može doći iz ličnih sastanaka ili anketa zaposlenih — bilo šta što vam pruža direktne povratne informacije i podatke za vođenje vaše strategije je od pomoći.

  • Ohrabrite (i platite) fizičko zdravlje

Fizičko zdravlje je ključna komponenta wellbeing-a zaposlenih, ali to je širok pojam koji se ne može rešiti odjednom. Međutim, promovisanje opšteg fizičkog zdravlja može pomoći u rešavanju problema, pokazujući zaposlenima da vam je stalo do njihovog zdravlja. Dalje, zaposlenima možete pokazati da ste ozbiljni po pitanju njihovog zdravlja – i može ih motivisati da preuzmu kontrolu nad njim. Na primer, pružanje resursa zaposlenima da imaju uređeniji radni prostor može pomoći da poprave raspoloženje i osećaju se prijatnije na svom mestu.

  • Destigmatizujte mentalno zdravlje

Mnogi poslodavci su već napravili pomake u pogledu pružanja usluga mentalnog zdravlja za zaposlene. Ovo je postalo ključno tokom pandemije, jer su mnogi ljudi doživeli opšti pad mentalnog zdravlja. Obezbeđivanje resursa i usluga za zaposlene u ovom trenutku treba smatrati ključnim, a da bi se učinio korak dalje, trebalo bi da destigmatizuje mentalno zdravlje uopšte. Poslodavci mogu preneti saosećanje prema zaposlenima izgradnjom inkluzivne kulture dobrodošlice u kojoj se mentalno zdravlje ne posmatra negativno. Održavanje događaja ili stvaranje podsticaja za Mesec svesti o mentalnom zdravlju ili deljenje svedočenja mogu pomoći da se poveća vidljivost mentalnog zdravlja na radnom mestu, što zauzvrat može podstaći zaposlene da potraže pomoć ako im je potrebna.

  • Kreirajte jasne puteve za razvoj karijere

Razvoj karijere nije uvek povezan sa blagostanjem zaposlenih, ali oni koji odluče da ga uključe u svoj plan mogu videti velike prednosti. Zaposleni koji ne mogu da vide put rasta unutar organizacije mogu postati frustrirani, samozadovoljni ili čak podložni burnoutu. Omogućavanje zaposlenima da imaju jasne puteve za rast, uključujući ciljeve ili standarde kojima treba težiti, može pokazati vaše ulaganje u njihov uspeh. Ovo može da prenese osećaj vrednosti i uvažavanja koji na kraju može dovesti do poboljšanja wellbeing-a.

  • Izgradite osećaj zajednice na radnom mestu

Mnogi zaposleni cene fleksibilnost hibridnog ili udaljenog rada, ali održavanje ovih zaposlenih u društvenom angažmanu sa kolegama predstavlja dodatni izazov. Prednosti društvenih odnosa na radnom mestu ne proširuju se samo na same zaposlene, već i na organizacije: veća je verovatnoća da će oni koji su u bliskim društvenim odnosima sa saradnicima ostati nego oni koji nemaju te veze. Jedan od načina da se to uradi je stvaranje zajednica na radnom mestu. Ovo može biti bilo šta što podstiče zaposlene da se okupljaju, bilo lično ili virtuelno. Primeri uključuju nedeljne sastanke, forume o aktuelnim događajima ili grupe zasnovane na hobijima kao što je klub za čitanje zaposlenih. Formiranje ovih zajednica može zaposlenima pružiti društvene mreže koje inače ne bi imali – posebno u udaljenim okruženjima – i takođe pokazati vaš interes za izgradnju inkluzivnog i zabavnog radnog mesta.

  • Obezbedite obuku za upravljanje novcem

Poboljšanje finansijskog blagostanja zaposlenih počinje nuđenjem fer i konkurentnih plata. Ako je zadovoljstvo zaposlenih platama visoko, preduzimanje dodatnih koraka za unapređenje finansijskog blagostanja može zaposlenima dati do znanja da im čuvate leđa. Jedan od najefikasnijih načina da se to uradi je da se obezbede resursi i obuka o osnovnim finansijskim veštinama kao što su budžetiranje ili planiranje penzionisanja. Pružanje ovog obrazovanja ne samo da može pokazati zaposlenima da vam je stalo do njihovog blagostanja, već može pomoći i u smanjenju ukupne anksioznosti ili stresa među zaposlenima koji efikasno upravljaju svojim finansijama.

  • Ponudite volonterske programe

Noviji članovi dolaze sa željom da rade za kompanije koje su u skladu sa njihovim ličnim vrednostima. To znači da poboljšanje wellbeing-a zaposlenih sada znači pružanje mogućnosti zaposlenima da naprave razliku—i demonstriranje posvećenosti vaše organizacije ovim uzrocima. Kreiranje volonterskih programa koji promovišu mogućnosti da se uključe u lokalnu zajednicu ili za veće, globalne ciljeve može pružiti zaposlenima dodatni osećaj svrhe ili ispunjenja. Još bolje, davanje ponude i ideja za volonterske događaje pojačava vašu posvećenost ovim ciljevima i omogućava zaposlenima da se lako uključe.

Vreme je da se posvetite dobrobiti zaposlenih

Iako je ovo samo delić koraka koje možete preduzeti da poboljšate dobrobit zaposlenih u vašoj organizaciji, primena ovih usluga i programa može da odgovori na čitav spektar potreba za wellbeing zaposlenih. Kao što je pomenuto, dozvolite vašim zaposlenima da vas informišu o oblastima za poboljšanje i gde je potrebno napraviti velike promene, a vi možete da gradite ka pozitivnom radnom mestu dobrodošlice.

Izvor: www.humanresourcestoday.com

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Comments are closed.