recruiters-managers-searching-candidate-huge-cv-position-recruitment-agency-human-resources-service-recruitment-network-concept-illustration_335657-2059

Koja je sledeća evolucija za sektor ljudskih resursa?

Evolucija ljudskih resursa sada je zasnovana na podacima, te pomaže menadžerima da pomeraju granice i istražuju mogućnosti za potpunu reviziju načina na koji stručnjaci za ljudske resurse vode svoj posao.

Jedan od najznačajnijih izazova u poslednjih godinu dana je to kako su ljudi i kompanije prihvatili rad na daljinu i virtuelnu tehnologiju. S obzirom na prednosti koje donose pomenute promene, remote i hibridni radni modeli su tu da ostanu, a tehnologija će biti presudan deo toga.

Što se tiče upravljanja ljudskim resursima, bilo da se radi o intervjuima za zapošljavanje, danima otvorenih vrata ili procesu onboarding-a zaposlenih – sve funkcije se obavljaju virtuelno. Međutim, više se ne radi samo o korišćenju različitih oblika konferencijskih poziva i chatova za komunikaciju tokom regrutovanja zaposlenih i njihovog onboarding-a. Evolucija ljudskih resursa zasnovana na podacima sada pomaže menadžerima da istražuju mogućnosti za potpunu reviziju načina na koji stručnjaci za ljudske resurse vode svoj posao.

Veštačka inteligencija kao evolucija ljudskih resursa

Korišćenje ovih modernih tehnologija pojednostavljuje i pruža pravovremeni uvid u regrutaciju i zapošljavanje. Iako postoji mnoštvo alata za upravljanje ljudskim resursima koji pomažu evaluaciji zaposlenih i analiziranju njihovu radnu istoriju, alati poput onih za facijalnu ekspresiju i prepoznavanje emocija postaju istaknuti u određivanju ponašanja zaposlenih i njihovih nevoljnih mikro izraza. Ovi alati veštačke inteligencije dizajnirani su za procenu njihove emocionalne inteligencije i mogu poslužiti kao održivi alati za slušanje zaposlenih. Veštačka inteligencija,tj takva platforma će analizirati sve podatke koji su dostupni na mreži kako bi se utvrdio profil kandidata i pružio dublji uvid za menadžere da donesu bolju odluku o zapošljavanju.

Ove prakse će možda biti ključni deo skrininga ličnosti zaposlenih. Mnogi rukovodioci ljudskih resursa već koriste ovaj alat za efikasno razumevanje karakteristika kao što su fleksibilnost, sposobnost podnošenja pritiska i socijalni kvaliteti. Gotovo je nemoguće pretvarati se ili ponašati kao ličnost kakva niste, jer ovi alati beleže najsitnije postupke i izraze i daju stvarne i činjenične rezultate potencijalnim poslodavcima. Pored video konferencija za intervjuisanje zaposlenih, ovi alati omogućavaju nepristrasan uvid u ponašanje zaposlenih, jer su ljudske perspektive često pristrasne ili vođene ličnim simpatijama ili antipatijama.

Kako poslodavci ulažu u nove tehnologije za zapošljavanje i procenu zaposlenih, vreme je da i kandidati nauče kako ovi alati funkcionišu. Tradicionalne funkcije upravljanja ljudskim resursima preuzele su tehnologiju. Nismo daleko od toga kada će kombinacija veštačke inteligencije, emocionalne ekspresije i analitike podataka pomoći celokupnom procesu regrutovanja, onboarding-a i pregleda. Kako se poslovne funkcije normalizuju na daljinu, tako isto i regrutovanje i analiza. U bliskoj budućnosti doći će do sve većih inovacija i tehnoloških integracija kroz sve moguće aspekte upravljanja ljudskim resursima za organizacije koje pokreću promene i rast.

Izvor: www.peoplematters.in

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *