onboarding

Onboarding aktivnosti – Primeri i ideje

Onboarding novih zaposlenih može pružiti odličnu priliku da osigurate da se zaposleni osećaju dobrodošlo i bezbedno na početku svoje nove uloge. Kreiranje onboarding programa može pomoći da proces bude efikasan, efektivan i ohrabrujući za sve uključene. Istraživanje o najboljim programima za uključivanje u rad i kako da ih primenite može vam pomoći da razvijete i usavršite proces za kompaniju i promovišete pozitivno radno okruženje.

U ovom tekstu razmatramo 12 važnih onboarding aktivnosti koje možete iskoristiti kao inspiraciju.

1. Trenutno postavljanje ciljeva

Dok neke kompanije mogu sačekati dok novi zaposleni ne završe obuku kako bi pomogli zaposlenima da postave ciljeve, možete preduzeti proaktivniji pristup i zahtevati od novih zaposlenih da postave ciljeve prvog dana. Na ovaj način možete im pomoći da odmah počnu da vrše značajan uticaj na kompaniju. Ranim postavljanjem ciljeva ukazujete na to da postavljanje ciljeva služi kao centralni deo kulture kompanije i okruženja na radnom mestu.

2. Paket dobrodošlice

Ako želite da impresionirate nove zaposlene, razmislite o tome da im date paket dobrodošlice. Ovaj mali poklon može uključivati stvari kao što su pismo dobrodošlice, personalizovane vizit karte, kancelarijske trivijalnosti, informativni vodiči i bilo šta drugo što može pomoći novom zaposlenom da se oseća dobrodošlo. Čak i da im pružite šolju za kafu ili majicu kompanije sa brendom, može im delovati kao lep način da im poželite dobrodošlicu u tim i pokažete svoje priznanje.

3. Saopštenje za celu kompaniju kao početak onboarding -a

Kada novi zaposleni počne sa radom, obavestite celu kompaniju. Na ovaj način, viši zaposleni i oni koji rade u različitim odeljenjima imaju svest o novom članu tima. Iako slanje e-maila za celu kompaniju može biti odličan način da to uradite, možete je deliti i u sistemu za razmenu poruka kompanije. Na ovaj način ljudi mogu da reaguju na vesti u realnom vremenu slanjem prijateljskih poruka ili GIF-ova dobrodošlice.

4. Interaktivni kursevi

Kreiranje automatizovanih, interaktivnih kurseva može ubrzati proces onboarding -a i pomoći novim zaposlenima da budu angažovani. Umesto da ih čitate kroz brojne priručnike i radove za zaposlene, možete kreirati interaktivni modul koji će oni završiti. Pokušajte da uključite video zapise, kvizove, priče i audio zapise tokom čitavog kursa kako biste ga učinili privlačnijim.

5. Uređen kancelarijski prostor

Učinite prvi radni dan zaposlenog posebnim tako što ćete ukrasiti njihov radni prostor. Na primer, možete kupiti nekoliko balona, trake i druge potrepštine za zabavu da ukrasite njihovu kabinu ili sto. Ovo je odličan način da pokažete svoje uzbuđenje što ih imate u timu. Takođe može podsetiti postojeće članove tima da nova osoba počinje sa radom.

6. Sesije za probijanje leda

Kada imate više zaposlenih koji počinju otprilike u isto vreme, razmislite o sesiji za razbijanje leda na kojoj možete da im pomognete da se upoznaju. Tokom ovog sastanka, neka rade neke zabavne aktivnosti i odgovore na razna pitanja. Na primer, jedna zabavna igra se zove dve istine i laž. Ovo je mesto gde svaka osoba podeli dve činjenice o sebi i jednu lažnu. Zatim svi idu okolo i pogađaju koje su izjave tačne. Ovo je zabavan način da svi uče jedni o drugima.

7. Besplatni uzorci

Ako kompanija proizvodi neku vrstu proizvoda, razmislite o tome da novim zaposlenima date neke besplatne uzorke. Ovo može ponuditi odličan način da ih upoznate sa proizvodom, a da se pritom osećaju dobrodošli. Na primer, ako upravljate restoranom, mogli biste da ponudite novim zaposlenima besplatan obrok sa menija tokom njihovog onboarding programa.

8. Sistem prijatelja kao onboarding aktivnost

Možete pomoći novim članovima tima da se odmah osećaju prijatnije tako što ćete ih dodeliti prijatelju. Izaberite zaposlenog sa kojim nova osoba može redovno da radi i zamolite ovog zaposlenog da vodi novu osobu kroz njihov onboarding program. Pored toga što pomaže novoj osobi da se oseća podržano, ovo takođe može poboljšati proces izgradnje tima i pomoći u uspostavljanju odnosa sa kolegama.

9. Doručak dobrodošlice

Započnite dan novog zaposlenog upravo doručkom dobrodošlice. Možete im čak poslati kratku anketu kako biste unapred saznali o njihovoj omiljenoj hrani za doručak. Ovo nudi zabavan način da okupite ceo tim. Dok novi zaposleni mogu ceniti gostoprimstvo, sadašnji zaposleni takođe mogu da uživaju u doručku.

10. Onboarding seminari

Ako imate mnogo informacija koje možete podeliti odjednom, razmislite o tome da novi članovi tima prisustvuju seminaru za onboarding. Tokom ove sesije, održite prezentaciju o stvarima kao što su politike zaposlenih, kultura kompanije, HR procesi i opšte korisne informacije. Nakon sastanka, pošaljite listu učesnika i slajdove ili druge dodatne resurse koje ste koristili kako bi mogli da se obrate njima po potrebi.

11. Happy hour kao onboarding aktivnost

Određene industrije, kao što su marketing i oglašavanje, pozdravile su happy hour na poslu. U stvari, neke kancelarije čak imaju i poseban prostor za bar u kojem zaposleni mogu da uživaju u određeno vreme. Kada novi zaposleni započne, razmislite o organizovanju happy hour -a za njih. Ovo im omogućava da se druže sa svima u kancelariji u opuštenijoj atmosferi i gostoprimstvu.

12. Razgovori uz kafu

Drugi način da upoznate nove članove tima sa svima uključuje njihovo sastajanje na razgovorima na kafi jedan na jedan. Tokom prvih nekoliko nedelja rada, neka se novi zaposleni sastaje sa svima u trajanju od 30 minuta do sat vremena. Za to vreme mogu razgovarati o svojim ulogama i dobiti savet. Ovo je posebno efikasna strategija uključivanja u manje kompanije jer svako može pojedinačno da se sastane sa novim zaposlenim. Razmislite o tome da ohrabrite generalnog direktora i više rukovodstvo da se sastanu i sa novim članom tima. Može mnogo značiti susret sa onima na rukovodećim pozicijama i pokazuje veoma gostoljubivu i brižnu kulturu kompanije.

employer branding magazin

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Pripremili: The Employer Branding Agency

Izvor: indeed.com

Comments are closed.