Self made businessman. Career ladder. Personal improvement, new opportunity. Man with cubes building stairs. Business growth, strategy development. Vector isolated concept metaphor illustration

HR prakse za optimizaciju učinka zaposlenih

Iako su mnoge najbolje prakse u oblasti ljudskih resursa isprobani i testirani principi koji postoje godinama, neke stvari se menjaju. U ovom tekstu pišemo o HR praksama koje će biti posebno važne u ovom periodu nakon pandemije i novih potreba i trendova na tržištu rada.

KOJE SU NAJBOLJE PRAKSE HR-a?

Najbolje prakse su skup smernica i strategija za HR koje funkcionišu univerzalno i vode do superiornih poslovnih performansi. Prema stručnjacima, postoje određeni zakoni i propisi o ljudskim resursima koji podržavaju kompanije u postizanju konkurentske prednosti bez obzira na organizaciono okruženje ili delatnost.

Iako je svaka kompanija drugačija i ima svoje jedinstvene potrebe, postoje osnovne HR prakse i principi koji bi trebali biti temelj svakog dobrog poslovanja.

Najbolje prakse u oblasti ljudskih resursa treba da odražavaju promene koje su se desile poslednjih godina i da pripreme vaše poslovanje da služi zaposlenima u budućnosti.

TOP 7 HR PRAKSI U 2023

Opet, teško je reći jer je svaka kompanija jedinstvena i ima svoje individualne potrebe. Međutim, primena nekih od ovih praksi može vam dati nove rezultate.

ZAPOŠLJAVAJTE LJUDE SA POTREBNIM VEŠTINAMA

Ljudi su srce svakog velikog posla. Vaš prvi prioritet kao HR profesionalca treba da bude da dovedete najbolje ljude u svoju organizaciju kako bi oni mogli da doprinesu kulturi i uspehu kompanije. Nedavno istraživanje pokazuje da je zapošljavanje zasnovano na veštinama poraslo za 63% u protekloj godini, jer sve više poslodavaca ceni iskustvo u odnosu na akademske kvalifikacije. Pomeranje ka zapošljavanju zasnovanom na veštinama će se ubrzati sada kako se veštine budu pojavljivale kao valuta tržišta rada.

FLEKSIBILNOST ZA SVE ZAPOSLENE

Fleksibilnost je mogućnost izbora nečijeg radnog rasporeda i to više ne znači samo rad na daljinu. To može značiti da radite 3 do 4 dana u nedelji, dok radite duže svaki dan. Očigledno je da je fleksibilnost rada nešto što želi većina.

BEZBEDNOST NA RADNOM MESTU

Iako je bezbednost na radnom mestu uvek bila važna, definitivno je obnovljen fokus na ovu kritičnu praksu HR. Ukratko, ako zaposleni ne mogu da dođu na posao i osećaju se bezbedno i zbrinuto, možda će jednostavno prestati da dolaze na posao.

HIBRIDNI RAD

Hibridni rad je nova normala. Već se uveliko primenjuju prakse da kompanije kombinuju rad na daljinu i rad u kancelariji u narednim godinama. Kako hibridni rad postaje trajni način rada, HR i poslovni lideri moraju da postave jasne principe za uspeh, a ne politike mandata.

KOMUNIKACIJA

Stvaranje otvorenih kanala komunikacije je suštinska najbolja praksa u oblasti ljudskih resursa. Važno je da se zaposleni uvažavaju i slušaju. Ako se njihov glas ne ceni, onda će biti teško pronaći motivaciju za naporan rad. Još jedna stvar koju biste mogli razmotriti je pružanje mogućnosti zaposlenima da razgovaraju direktno sa rukovodstvom kompanije. Ove vrste razgovora pomažu zaposlenima da se osećaju uključenije.

KOMPENZUJTE ZAPOSLENE PRAVILNO UZ KVALITETNE BENEFITE ZAPOSLENIH

Zaposlenima je najvažnija pravedna plata. Kada se zaposleni osećaju kao da dobijaju pravičnu naknadu, provode mnogo manje vremena brinući se zašto ne zarađuju više, a mnogo više vremena su fokusirani na projekte i napore koji pokreću kompaniju napred. Isto važi i za ponudu kvalitetnih benefita zaposlenima na osnovu te prakse. To je deo kompenzacionog paketa zaposlenih. Kada nudite dobre benefite, dajete zaposlenima više razloga da ostanu i rade za vašu kompaniju.

KORISTITE HR SOFTVER

Industrija HR softvera je značajno sazrela u poslednjih nekoliko godina. Milioni dolara uloženi su u softverske proizvode za zapošljavanje, obračun zarada i još mnogo toga. Prednosti dobrog softvera za ljudske resurse zasnovanog na oblaku su nesporne, što ga čini lakim uvrštavanjem na listu najboljih praksi u oblasti ljudskih resursa u 2023.

ZAKLJUČAK:

Samo ako su najbolje prakse koje imamo u HR usklađene sa onim čemu organizacija teži, možemo stvoriti HR praksu koja dodaje vrednost i koja zaista podržava poslovanje.

Izvor: www.hrdigest.com

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Comments are closed.