team building

Team building u praksi: 10 zanimljivih ideja za jačanje povezanosti

Team building aktivnosti su uobičajen način za izgradnju prijateljstva među radnicima i za razvoj ličnih odnosa između članova tima. Iako ih ne vole uvek svi, team building aktivnosti su od koristi zaposlenima i organizacijama u celini. Dakle, pronalaženje i organizovanje aktivnosti u kojima će članovi vašeg tima zaista uživati je važan korak u negovanju uspešne kulture kompanije.

Organizovanje team building aktivnosti je kontinuirani proces. One su neophodne za formiranje čvršćih veza između radnika i kompanije, te samim tim pružaju brojne prednosti. Ovo su uobičajene prednosti koje team building aktivnosti pružaju kompaniji:

1. Olakšava vaš onboarding sistem

Zabavni team building događaji su odličan način da se novi zaposleni upoznaju sa kolegama i kulturom kompanije. Novi zaposleni uživaju u uvidu iz prve ruke u interakciju sa saradnicima. U rekordnom vremenu nauče sa kojom lakoćom komuniciraju nadređeni i njihovi izveštaji.

Ovi događaji pokazuju da kompanija daje prioritet besprekornoj integraciji u radne timove. Probijajući led na zabavan način, novi zaposleni uče u bržem i opuštenijem okruženju.

2. Poboljšava komunikaciju

Pravilne komunikacijske veštine su vredan alat na radnom mestu. Radno okruženje napreduje kada su zaposleni opremljeni pravim informacijama. Kada kanali komunikacije trpe, to može smanjiti efikasnost i saradnju.

Team building aktivnosti mogu da ciljaju komunikaciju između članova tima. Kada kolege sarađuju na zadacima, ovo ih može naučiti osnovama komunikacije.

3. Team building podiže moral

Zaposleni se osećaju cenjeno kada se uzmu u obzir njihovi poslovi van radnog mesta. Kada kompanija organizuje team building aktivnosti, ona prenosi poruku. To pokazuje da menadžment uzima u obzir interese, snage i iskustvo radnika.

Radnici će verovatno pokazati entuzijazam na radnom mestu koje podržava njihovu dobrobit. Ove vežbe takođe povećavaju individualno samopouzdanje u izvršavanju zadataka. Kolege nauče da se oslanjaju na ostatak tima na osnovu toga koliko dobro rade na team building vežbama. Na kraju krajeva, ako neko pokaže neobičnu veštinu za escape room, on je verovatno prvi na koga ćete se setiti za rešavanje problema u kancelariji.

4. Gradi poverenje

Izgradnja tima se često sprovodi sa zajedničkim ciljem. Gledanje kako se kolege nose sa pobedama i izazovima gradi poverenje. Kolege postaju svesne karaktera. Oni prepoznaju kolege kojima se može verovati da rade bez stalnih provera. Oni takođe mogu da identifikuju saradnike koji mogu rasti od redovnih prijava i podrške. Team building aktivnosti čine gradivne blokove za odličan tim usidren u poverenju

5. Podstiče kreativnost

Team building aktivnosti podstiču radnike da koriste različite mere za ispunjavanje zadataka. Kolege razmišljaju van okvira tokom zajedničkih zadataka. Radnici koji odstupaju od strogih pravila mogu podstaći kreativnost u radnim projektima.

Team building aktivnosti u kojima će vaši zaposleni zaista uživati

U daljem tekstu prenosimo vam 10 zanimljivih aktivnosti koje možete inkorporirati u vašu svakodnevnicu i učiniti je interesantnijom.

1. Šta nam je zajedničko?

Veličina grupe: 20-50 ljudi

Svrha aktivnosti: podsticanje interakcije između velikih organizacija

Vremensko angažovanje: 40-60 minuta

Lično angažovanje zaposlenih u velikim organizacijama može biti izazovno. Kada odeljenja i osoblje retko komuniciraju, jednostavna vežba može poboljšati odnose.

Zajednička igra se može izvoditi lično ili kao virtuelni team building. Tokom kompanijskog ručka, ili zoom poziva, članovi iz različitih grupa su raspoređeni u jedinice.

Unutar ovih jedinica, članovi treba da otkriju između 5-10 stvari koje dele.

To može biti omiljeni ukus pice ili zajednička ljubav prema klasičnoj muzici. Obavlja se značajno ispitivanje kako bi se saznalo o zajedničkim iskustvima. Ovo će podstaći kolege da nauče veliku količinu informacija u kratkom periodu i bolje se upoznaju.

2. Izgubljeni na pustom ostrvu

Veličina grupe: 5-20 ljudi

Svrha aktivnosti: uzbuđenje saigrača za predstojeće ciljeve

Vremensko angažovanje: 45-50 minuta

Članovi tima bilo kog uzrasta mogu uživati u učenju više o svojim kolegama. Premisa ove igre je usredsređena na igrače izgubljene i zaglavljene na pustom ostrvu.

Oni dele jedni sa drugima, jedan predmet koji bi poneli sa sobom i zašto.

Ovo daje saradnicima prisan pogled na predmete i osećanja koja su draga članovima grupe.

3. Promrzline

Veličina grupe: grupe od pet ili šest osoba

Svrha aktivnosti: podsticanje saradnje između članova tima

Vremensko angažovanje: 20-30 minuta

Ova igra će zahtevati vođu tima i podređene. Neophodne su i lepljive beleške, čačkalice, debele kartonske kutije i lepeza.

Ignorišući kancelariju ili drugu sredinu, učesnici se pretvaraju da su na Arktiku, i potrebno je da prežive. Članovi tima treba da izgrade sklonište za svoj opstanak. U demokratskom okruženju, saigrači biraju vođu koji će ih voditi kroz ovu aktivnost.

Vođa tima će dati uputstva o tome kako treba da se podigne ova struktura. On nije u mogućnosti da učestvuje zbog promrzlina koje je zadobio tokom putovanja. Dok imaju povez preko očiju, članovi tima grade strukturu koristeći verbalna uputstva vođe.

Ovaj zadatak će naučiti nadzorne sposobnosti i veštine uzimanja instrukcija. Članovi takođe uče vrednost upravljanja vremenom tokom zadataka.

4. Ljudski čvor

Veličina grupe: 8-16 ljudi

Svrha aktivnosti: izgraditi saradnju između članova tima

Vremensko angažovanje: 20-30 minuta

Ova igra je idealna za velike timove i zaista može da izbaci ljude iz njihovih zona komfora. Dok su okupljeni u krugu, članovi tima spajaju desnu i levu ruku sa osobom nasuprot njih. Saigrači ne mogu da se drže za ruke sa osobom pored sebe.

Kada svi članovi imaju ruke u čvoru, igra zahteva da se ovaj čvor raspetlja bez puštanja ruku. Za uspeh je potrebna komunikacija i pažljiva uputstva.

Prvi tim koji stane u savršen krug sa spojenim rukama pobeđuje.

5. Savršen kvadrat

Veličina grupe: grupe od 6

Svrha aktivnosti: primena drugog oblika saradnje

Vremensko angažovanje: 20-30 minuta

U grupama od po šest, članovi tima formiraju krug oko užeta. Oni imaju povez preko očiju da započnu igru.

Članovi će tada formirati kvadrat komunicirajući na različite načine.

Ovo će ponuditi praksu efektivne interakcije među partnerima.

6. Slideshow

Veličina grupe: 8-20 ljudi

Svrha aktivnosti: primeniti timski napor prilikom istraživanja ideje

Vremensko angažovanje: 45-50 minuta

Članovi tima biraju bilo koju temu po svom izboru. U određenim grupama svaka ideja se analizira i predstavlja. Ovo naglašava da članovi tima mogu da rade zajedno, čak i van uobičajenih zadataka.

Vežbe za slajdove takođe pomažu u usavršavanju veština prezentacije.

7. Pogodi ko

Veličina grupe: grupe od tri do četiri osobe

Svrha aktivnosti: izgraditi veze između članova tima

Vremensko angažovanje: 45-50 minuta

Predvođeni moderatorom, članovi tima su podeljeni u grupe. Koristeći tragove koje deli koordinator, svaka grupa će odlučiti ko možda kuca na njihova vrata.

Osoba koja kuca može biti član kompanije koja se opisuje. Članovi tima takođe mogu preuzeti poznate ličnosti koje će biti dekodirane.

8. Izgradnja mosta

Veličina grupe: dva tima od 8-16 ljudi

Svrha aktivnosti: promovisanje timskog rada kroz izazove

Vremensko angažovanje: 20-30 minuta

Članovi tima su obavezni da vežbaju efektivnu komunikaciju. Od bilo kog tima se traži da izgradi polovinu mosta koristeći obezbeđene materijale. Međutim, svaki član tima mora učestvovati u bilo kojoj polovini. Članovima je takođe onemogućeno da govore. Oni treba da sarađuju da bi izgradili svoj dizajn.

9. Prepričaj me

Veličina grupe: grupe od 4-6 osoba

Svrha aktivnosti: izgraditi odnos između kolega

Vremensko angažovanje: 20-30 minuta

Ljubitelji filmova i televizijskih emisija će uživati u ovoj igrici. Ovde moderator priča o zapletu filma. Igrači grupisani u timove treba da pogode koji je film ili televizijska emisija opisana.

Ovo pruža opuštenu atmosferu za radnike da se opuste i komuniciraju.

10. Minsko polje

Veličina grupe: 8-16 ljudi

Svrha aktivnosti: unapređenje poverenja i partnerstva među kolegama

Vremensko angažovanje: 45-50 minuta

Za igranje ove igre potrebno je oko 20 malih predmeta. Ovo može biti bilo šta, od kutija za ručak do šoljica za kafu. U parovima po dvoje, jednu osobu sa povezom na očima vodi partner koji vidi. Oni treba da se kreću stazom prepreka koristeći jasnu komunikaciju. Team building aktivnosti mogu biti zabavan način za vežbanje novih veština, izgradnju drugarstva i upoznavanje. Bilo da se sastajete virtuelno ili lično, pronađite način da uključite  team building aktivnosti u svoj radni dan. Ljudi će imati koristi od prilike da promene svoju rutinu. Oni će sarađivati na različite načine i bolje upoznati jedni druge, ali i sebe.

employer branding magazin

Prijavite se da besplatno dobijate na mejl jednom mesečno najbolje primere iz svetske prakse i najnovije inovacije i vesti iz Employer Branding sveta!

Pripremili: The Employer Branding Agency

Izvor: betterup.com

Comments are closed.